Enkele van de interviews die ik gegeven heb vindt u hier.

- Video interview met mij op zaterdag 26 september 2020:

- Op donderdag 23 augustus 2018 ben ik te zien geweest op RTV Oost, bekijk hier de uitzending:


Het artikel is hier te vinden:
https://www.rtvoost.nl/nieuws/297513/dwars-door-overijssel-een-zolder-vol-timmermanspotloden

- Op woensdag 10 juli 2013 verscheen het volgende verhaal in "de TELEGRAAF"

Twentenaar trots op zijn kleurrijke verzameling.

door Jan COLIJN

Hij geeft het grif toe. Ze zien er allemaal het zelfde uit. Hooguit een ander kleurtje, een andere lengte. Maar voor de zijn alle timmermanspotloden het identiek. Toch krijgt Erik van de Riet uit het Twentse Rijssen er telkens weer een kick van.

"Waar het bij deze potloden vooral om draait is de opdruk.Voor mij is het de sport er zo veel mogelijk van een bepaalde firma door de jaren heen te verzamelen. Met de bedrijfsnaam er op. En dan het liefst in combinatie met een heel oud telefoon nummer. Die vind ik het mooist." 

Al maakt hij overigens wel een kanttekening. Ze mogen er dan allemaal hetzelfde uitzien, de oplettende kijker weet wel degelijk verschillen te ontdekken. Driehoekig, ovaal,extra harde om op beton te tekenen en speciale exenplaren voor tegelzetters.

En dan is er natuurlijk nog een pronkstukje: zijn eigen potlood met daarop de naam van zijn website www.tipoverzamelaar.nl

De vonk sloeg over toen hij als zeventienjarig timmermanshulpje aan de slag ging. Sindsdien spaart hij de tipo's zoals hij ze zelf kortweg noemt. ,,Vroeger kreeg je die cadeau als chauffeurs op de bouw een vracht kwamen afleveren. Tegenwoordi worden ze nog wel eens als relatiegeschenk weggegeven, maar dat gebeurt steeds minder. Vandaar dat het alsmaar lastiger wordt ze te bemachtigen"

Maar hij gaat onverdroten voort met zijn jacht. "Op het internet uiteraard. Maar ook via de verzamelaarsvereniging SamZam waar ik lid van ben. Een ritje van 130 kilometer naar Leeuwarden en 130 kilometer terug. Maar het levert telkens wel weer enkele nieuwe exemplaren op. Soms krijg ik ze ook via de post toegestuurd of worden ze hier door de brievenbus gegooid door mensen die er over hebben gehoord of gelezen." Intussen heeft hij er ruim 4000. "Een paar jaar geleden kon ik er 3000 overnemen van een andere verzamelaar. Nadat ik de dubbele eruit had geplukt, bleven er ruim 4000 over. Het aantal mensen dat tipo's verzamelt, is echter op de vingers van een hand te tellen. Een stuk of vijf mensen door het hele land. Daarmee heb je 't wel gehad."

Een vreemde hobby? "Ach, alles is relatief. Het valt zelfs reuze mee als je 't vergelijkt met andere verzamelingen. De voorzitter van onze verzamelclub bijvoorbeeld spaart bierdopjes. Uit elk land wil hij er zeven. En een ander lid verzamelt de 'douchekoppen'uit sprinklerinstallaties. Haha, dan valt het bij mij dus nog wel mee."


- Dit verhaal verscheen op dinsdag 26 februari 2013 over mij, in de ''Twentse Courant Tubantia'

Een thuis voor timmermanspotloden

Door Margreet Koster

'Het wordt steeds lastiger om aan timmermanspotloden te komen" verzucht Erik van de Riet.

De 50-jarige Rijssenaar heeft er niettemin al 4100. Hij verzamelt al zo’n 33 jaar de bijzondere potloden, die alleen nog in de bouw gebruikt worden. ‘Ik werk al vanaf mijn 17e als timmerman. Vroeger kregen we regelmatig timmermanspotloden van chauffeurs die materialen kwamen afleveren. Ik nam ze mee naar huis, je kunt tenslotte maar met één potlood tegelijk schrijven.’ En zo groeide de voorraad gestaag…

Op een beurs ontmoette hij in die tijd iemand die koppen van sprinklerinstallaties verzamelde. Van de Riet, lachend: ‘Toen dacht ik: Het kan dus altijd nog gekker! Ik besloot werk te maken van mijn timmermanspotloden.’ Het begon met een oproep in een krant. Particulieren en bedrijven stuurden potloden. Uit binnen- en buitenland. Vaak gratis, soms tegen betaling. ‘Ik betaal twintig tot vijfentwintig cent; afhankelijk van de lengte.’ Want er zijn niet alleen potloden in verschillende kleuren, maar ook in diverse lentes. Ovale modellen, driehoekige, extra harde – dat schrijft makkelijker op beton – en speciale potloden voor tegelzetters. En natuurlijk heeft Erik ook zijn eigen potlood met de naam van zijn website.

Een tijdje geleden nam hij een complete collectie ‘tipo’s’ over van een collega-verzamelaar. Door die actie ontstaat er zo langzamerhand wat ruimtegebrek in huize Van de Riet. Als de kindreen op den duur de deur uit zijn, wordt er wellicht een slaapkamer ingericht voor de kleurige collectie. Tot die tijd zijn de potloden verdeeld over zelfgemaakte tableaus aan de wand, dozen in de kelder en een kistje op het bureau van de verzamelaar. Alles op alfabetische volgorde gerangschikt. De kinderen hebben niet echt ambities om hun vader als ‘tipoverzamelaar’ op te volgen. ‘Brandhoutjes noemen ze het’ lacht Erik. Hij heeft zelfs ooit overwogen om een parketvloer te laten maken van de potloden.

Van de Riet heeft op zijn computer een uitgebreid verzameloverzicht gemaakt waarin hij alles terug kan vinden. Bovendien zijn alle advertenties, briefjes en krantenknipsels keurig in een map geplakt. Erik is niet op jacht naar een speciaal potlood. Het is de kunst zoveel mogelijk potloden van hetzelfde bedrijf, door de jaren heen, te bemachtigen. Het is leuk om een heel oud potlood, met een oud telefoonnummer te scoren, of juist het nieuwste exemplaar van een organisatie. Gek genoeg heeft hij slechts een handjevol potloden van bedrijven uit Rijssen.

In de loop der jaren kreeg Erik veel leuke reacties. Mensen gooien spontaan potloden door de brievenbus. Ooit ontving hij een set potloden dat speciaal gemaakt was voor een huwelijksjubileum. En hij koestert een boek over de historie en productie van potloden dat hij van iemand kreeg.

Erik toont zijn tipo’s regelmatig op verzamelbeurzen in het land. De Rijssenaar is vaak de enige met timmermanspotloden. Er zijn maar een paar verzamelaars in Nederland. Erik kent ze allemaal: ‘We hebben contact via de mail, ruilen soms potloden met elkaar.’ Ook via Marktplaats weet hij regelmatig nog een leuke tipo te scoren, maar het wordt steeds lastiger. Zo leverde zijn bezoek onlangs aan de bouwbeurs in Utrecht geen enkel timmermanspotlood op. ‘Recessie…’, vermoedt Van de Riet.

Als iemand een flink bedrag zou bieden voor zijn verzameling? Erik denkt lang na: ‘Dan moet het wel een héél groot bedrag zijn. Maar ik zou meteen weer opnieuw beginnen!’

Mensen die Erik kunnen helpen met zijn verzameling kunnen contact opnemen via www.tipoverzamelaar.nl


- Op 7 maart 2009 stond dit interview met mij in 'de Twentsche Courant Tubantia'.

Van timmermansgereedschap tot verzamelobject

RIJSSEN - Rijssenaar heeft een verzameling van 1400 timmermanspotloden.

De een spaart postzegels, de ander suikerzakjes. Erik van de Riet uit Rijssen vergaart echter iets wat minder gebruikelijk is: hij verzamelt namelijk timmermanspotloden. Zijn collectie telt op dit moment zo'n 1400 verschillende potloden uit binnen- en buitenland. "Ik verzamel ze al vanaf mijn zestiende of zeventiende. Toen ben ik de bouw ingegaan", legt Van de Riet uit. "In 2007 had ik rond de 125 potloden verzameld, toen ik op een beurs in het Noord-Hollandse Schagen iemand zag die sprinklerkoppen verzamelde. Ja, inderdaad, van die dingen voor aan het plafond. De man vertelde me er ongeveer 1300 te hebben." Het verzamelen van timmermanspotloden klonk daarna zo vreemd niet meer. Van de Riet: "Ik heb toen besloten mijn verzameling potloden uit te breiden." De Rijssenaar plaatste daarna een advertentie in een blad van een bouwvakbond. "Die oproep heeft mij toen heel veel potloden opgeleverd. Ik denk dat ik er wel tussen de vier- en vijfhonderd bij heb gekregen." De verzamelaar kreeg de smaak te pakken en besloot vorig jaar om opnieuw een advertentie in een ander tijdschrift te zetten. "Ik deed toen een oproep in een groter, algemeen bouwblad. En wat denk je? Ik heb naar aanleiding van die advertentie maar zo'n vijftig nieuwe potloden bemachtigd", glimlacht hij. Op dit moment maakt Van de Riet veel gebruik van het internet om in contact te komen met medeverzamelaars. "Ik krijg ze voornamelijk via Marktplaats. Dat levert soms nog best veel op. Rond nieuwjaar ben ik nog naar een verzamelaar in Brabant gereden. Ik kwam met vijfhonderd verschillende potloden terug." De Rijssenaar heeft een deel van zijn collectie ingelijst. "Dit zijn tegen de vijfhonderd potloden", vertelt hij, terwijl hij naar het 'kunstwerk' aan de muur wijst. "De andere potloden bewaar ik in een kist." De potloden in deze kist zijn netjes geordend op bedrijfsnaam. "Weet je wat leuk is? Als je in de loop van de jaren meerdere potloden van een bouwbedrijf bemachtigd, dan kun je vaak de ontwikkeling van zo'n onderneming zien." En inderdaad, aan de namen op het schrijfgerei zijn alle fusies en uitbreidingen van de verschillende bedrijven in een oogopslag te zien. Van de Riet vertelt voorlopig nog niet klaar te zijn met zijn verzameling. "Ik ben nog steeds op zoek. Ik neem alles aan, ruilen is mogelijk. Mijn contactgegevens staan op mijn website.
www.tipoverzamelaar.nl

 

 

 

Enkele leuke plaatjes van de kunstenaar Dalton Ghetti ziet u hieronder.